Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy szklankę cukru i cukier waniliowy, ubijamy do rozpuszczenia się cukrów.Dodajemy rozkłócone żółtka, lekko mieszamy.Stopniowo dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy w temperaturze ok. 150 stopni przez ok 45 minut. Studzimy.
Składniki na krem:
- 1 litr śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 kg truskawek
- 10 dag płatków migdałowych
Poncz:
- 1 szklanka mocnej herbaty z cytryną
- 3 łyżki spirytusu
- 3 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Schłodzoną śmietanę ubijamy,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz wcześniej rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody żelatynę. Biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część kładziemy na tortownicy i nasączamy ponczem.Następnie nakładamy część śmietany. Na śmietanę nakładamy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Zalewamy tężejącą galaretką. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Na galaretkę nakładamy drugą część śmietany. Na śmietanę nakładamy drugi nasączony biszkopt. Dekorujemy trzecią częścią śmietany,truskawkami i płatkami migdałowymi. Odstawiamy do stężenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz