niedziela, 17 maja 2015

Keks

 

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 10 jaj od perliczki lub 4 jaja kurze
  • 15 dag cukru
  • 12,5 dag masła 82% tłuszczu
  • 40 dag różnych bakalii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • papier do pieczenia


Wykonanie:

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Do ubitych jaj dodajemy mąkę z proszkiem i miksujemy do połączenia składników. Wlewamy ostudzone masło i miksujemy. Dodajemy oprószone mąką bakalie i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem dużej keksówki i pieczemy ok 50 min w temp ok 170 stopni. Dzięki jajom od perliczek keks jest bardzo żółty i pyszny.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz