Składniki:
- 25 dag mąki
- 10 jaj od perliczki lub 4 jaja kurze
- 15 dag cukru
- 12,5 dag masła 82% tłuszczu
- 40 dag różnych bakalii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- papier do pieczenia
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Do ubitych jaj dodajemy mąkę z proszkiem i miksujemy do połączenia składników. Wlewamy ostudzone masło i miksujemy. Dodajemy oprószone mąką bakalie i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem dużej keksówki i pieczemy ok 50 min w temp ok 170 stopni. Dzięki jajom od perliczek keks jest bardzo żółty i pyszny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz