Składniki:
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 galaretki pomarańczowe
- 4 łyżki żelatyny
- 2 cukry waniliowe
- 1 puszka skondensowanego mleka słodkiego
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 czekolada mleczna
- 1/2 czekolady gorzkiej
- 2-3 łyżki mleka (do rozpuszczenia czekolady )
- płatki migdałowe do dekoracji
Wykonanie:
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody. Tak samo pomarańczową. Żelatynę także rozpuszczamy na 1,5 szklanki wrzącej wody, razem z cukrem waniliowym i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy mleko. Skondensowane mleko rozlewamy do trzech szklanek po równo i uzupełniamy do pełności mlekiem 2%. Mieszamy aby się połączyły. Wystudzoną ale jeszcze nie stężałą galaretkę pierwsze wiśniową ubijamy mikserem i dodajemy 1 szklankę przygotowanego mleka. Ubijamy jeszcze chwilę i wylewamy na wcześniej wysmarowaną masłem blachę lub tortownicę. Ja zrobiłam na blasze o wymiarach 15 cm na 40 cm. Tak samo robimy z żelatyną i pomarańczową galaretką. Wierzch ciasta dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i sypiemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy do lodówki .
co prawda nie przepadam za ptasim mleczkiem,ale moje dziecko je uwielbia !:)
OdpowiedzUsuńLeciutkie jak chmurka :)
OdpowiedzUsuń