poniedziałek, 18 stycznia 2016

Ciasto ptasie mleczko



Składniki:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodkiego
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 czekolada mleczna
  • 1/2 czekolady gorzkiej
  • 2-3 łyżki mleka (do rozpuszczenia czekolady )
  • płatki migdałowe do dekoracji


Wykonanie:

Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody. Tak samo pomarańczową. Żelatynę także rozpuszczamy na 1,5 szklanki wrzącej wody, razem z cukrem waniliowym i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy mleko. Skondensowane mleko rozlewamy do trzech szklanek po równo i uzupełniamy  do pełności mlekiem 2%. Mieszamy aby się połączyły. Wystudzoną ale jeszcze nie stężałą galaretkę pierwsze wiśniową ubijamy mikserem i dodajemy  1 szklankę przygotowanego mleka. Ubijamy jeszcze chwilę i wylewamy na wcześniej wysmarowaną masłem blachę lub tortownicę. Ja zrobiłam na blasze o wymiarach 15 cm na 40 cm. Tak samo robimy z żelatyną i pomarańczową galaretką. Wierzch ciasta dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej  czekoladą i sypiemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy do lodówki . 

Smacznego!



2 komentarze:

  1. co prawda nie przepadam za ptasim mleczkiem,ale moje dziecko je uwielbia !:)

    OdpowiedzUsuń