wtorek, 26 maja 2015

Ciasto z wiśniami i kokosową kruszonką



Składniki:


  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wiśnie z kompotu odsączone bez pestek


Kruszonka:


  • 3 duże łyżki masła 82%
  • 3 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 10 dag wiórków kokosowych


Wykonanie:

Wszystkie składniki w kolejności podanej w przepisie kładziemy do miski i miksujemy ok. 5 minut. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem standardową blachę. Kładziemy przygotowane wiśnie i posypujemy kruszonką zagniecioną z podanych składników. Ciasto kładziemy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni i wtedy zwiększamy do 170 stopni. Pieczemy ok 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz