- 250g masła 82% tłuszczu
- 1 szkl mąki
- 0,5kg płatków owsianych górskich
- 3 czubate łyżki prawdziwego miodu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek rodzynek
- 5 łyżek suszonej żurawiny
- 10 sztuk suszonych śliwek
- 3 czubate łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy miód. Mieszamy chwilkę do rozpuszczenia się miodu, zostawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy wszystkie składniki, lekko mieszamy i dodajemy roztopione masło z miodem. Mieszamy do połączenia się składników. Z gotowej masy formujemy kulki i układamy na wyłożonej papierem dużej blasze.Kulki lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 12-15 minut w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz