Składniki:
- 1 porcja rosołowa z kury
- 1 skrzydło z indyka
- 1 żeberko wieprzowe
- 1 kawałek wołowiny rosołowej
- 10 ziarnek pieprzu
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka ziarenek smaku
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- 1 pęczek pietruszki
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy wodę. Mięso kroimy na mniejsze kawałki płuczemy i zostawiamy na 10 minut w zimnej wodzie. Do wrzątku wrzucamy wypłukane mięso i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny i zmniejszamy ogień. Wrzucamy pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Na wolnym ogniu gotujemy ok.1 godziny. Dodajemy obrane warzywa. Cebule obieramy i przekrawamy na pół podpiekamy ją na suchej rozgrzanej patelni na brązowo. Dodajemy do rosołu .Rosół doprawiamy ziarenkami smaku i solą. Wrzucamy związany białą nitką pęczek pietruszki. Trochę zostawiamy do dekoracji. Gotujemy jeszcze ok. 0,5 godziny. W drugim garnku nastawiamy wodę na lane kluski ok. 2,5 litra. Solimy 2 łyżki.W tym czasie do miski wybijamy 5 całych jajek. Roztrzepujemy trzepaczką rózgową dodajemy 10 łyżek mąki pszennej i 2 łyżki wody. Mieszamy na gładką masę. Tak przygotowane ciasto lejemy przez lejek na gotującą wodę. Gotujemy ok.2 minut. Wylewamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. Układamy na miseczkach zalewamy gorącym rosołem, posypujemy posiekaną pietruszką i zajadamy. Moja rodzina go uwielbia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz