środa, 20 maja 2015

Rosół z lanymi kluskami




 Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kury
  • 1 skrzydło z indyka
  • 1 żeberko wieprzowe
  • 1 kawałek wołowiny rosołowej
  • 10 ziarnek pieprzu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka ziarenek smaku
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 1 pęczek pietruszki


Wykonanie:

W garnku zagotowujemy wodę. Mięso kroimy na mniejsze kawałki  płuczemy i zostawiamy na 10 minut w zimnej wodzie. Do wrzątku wrzucamy wypłukane mięso  i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny i zmniejszamy ogień.  Wrzucamy pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Na wolnym ogniu gotujemy ok.1 godziny. Dodajemy obrane warzywa. Cebule obieramy i przekrawamy na pół podpiekamy ją na suchej rozgrzanej patelni na brązowo. Dodajemy do rosołu .Rosół doprawiamy ziarenkami smaku i solą. Wrzucamy związany białą nitką pęczek pietruszki. Trochę zostawiamy do dekoracji. Gotujemy jeszcze ok. 0,5 godziny. W drugim garnku nastawiamy wodę na lane kluski ok. 2,5 litra. Solimy 2 łyżki.W tym czasie do miski wybijamy 5 całych jajek. Roztrzepujemy trzepaczką rózgową dodajemy 10 łyżek mąki pszennej i 2 łyżki wody. Mieszamy na gładką masę. Tak przygotowane ciasto lejemy przez lejek na gotującą wodę. Gotujemy ok.2 minut. Wylewamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. Układamy na miseczkach zalewamy gorącym rosołem, posypujemy posiekaną pietruszką i zajadamy. Moja rodzina go uwielbia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz