Składniki:
- 5 jajek
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 750 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
- cukier puder do posypania
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- papier do pieczenia
Wykonanie:
Masło rozpuścić w garnku na wolnym ogniu, po czym wlać szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia. Szklankę mąki wsypać do masła, chwile ucierać, aż powstanie jednolita gęsta masa. Po lekkim ostudzeniu wbić 5 jajek. Dodać proszek do pieczenia. Całość zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia i na każdej rozprowadzamy jedną część ciasta. Pieczemy w temp. ok 170 stopni przez ok. 20 min. Ciasto powinno się nabrać złotego koloru i pięknie po wyrastać. Budynie gotujemy w 750 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Masło ucieramy i dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Przygotowaną masę nakładamy na 1 placek i przykrywamy drugim. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz