środa, 20 maja 2015

Karpatka


Składniki:



  • 5 jajek
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • cukier puder do posypania
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • papier do pieczenia


Wykonanie:

Masło rozpuścić w garnku na wolnym ogniu, po czym wlać szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia. Szklankę mąki wsypać do masła, chwile ucierać, aż powstanie jednolita gęsta masa. Po lekkim ostudzeniu wbić 5 jajek. Dodać proszek do pieczenia. Całość zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia i na każdej rozprowadzamy jedną część ciasta. Pieczemy w temp. ok 170 stopni przez ok. 20 min. Ciasto powinno się nabrać złotego koloru i pięknie po wyrastać. Budynie gotujemy w 750 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Masło ucieramy i dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Przygotowaną masę nakładamy na 1 placek i przykrywamy drugim. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz