- 0,5 kg mąki tortowej
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 paczki drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 całe jaja
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy do miski w której będziemy robić ciasto i zasypujemy trzema łyżkami cukru. Dodajemy podgrzane mleko i 2-3 łyżki mąki. Następnie mieszamy do połączenia się składników (nie powinno być żadnych grudek ). Chwilę czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. W tym czasie rozpuszczamy masło i przygotowujemy jajka, które ubijamy z cukrem do póki się cukier nie rozpuści. Do zaczynu dodajemy mąkę i przygotowane jajka. Zarabiamy ciasto gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy rozpuszczone masło (może być ciepłe ale nie gorące ) i wyrabiamy do póki ciasto nie wchłonie wszystkiego masła. Odstawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość.Przygotowujemy ser i kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przygniatamy i dzielimy na równe części. Nakładamy serem i zawijamy tak jak pączki układamy od razu na wyłożoną papierem blachę i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym białkiem lub mlekiem i sypiemy kruszonką. Pieczemy w temp ok.160 stopni przez 20 min.
Składniki na nadzienie serowe:
- 0,5 kg twarogu
- 2 żółtka
- 3-4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę, może być też kanapkowo - sernikowy. Do sera dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Potem wszystko mieszamy do połączenia się składników.
Kruszonkę zawsze robię biorąc jedną część masła, jedną część cukru a mąki tyle co razem cukieru i masła. I następnie wszystko mieszam.
Smacznego!
Bułeczki wyszły mi super.....dzięki za przepis..!!
OdpowiedzUsuń