środa, 17 lutego 2016

Drożdżowe bułeczki z serem i kruszonką




Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 paczki drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 całe jaja
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy do miski w której będziemy robić ciasto i zasypujemy trzema łyżkami cukru. Dodajemy podgrzane mleko i 2-3 łyżki mąki. Następnie mieszamy do połączenia się składników (nie powinno być żadnych grudek ). Chwilę czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. W tym czasie rozpuszczamy masło i przygotowujemy jajka, które ubijamy z cukrem do póki się cukier nie rozpuści. Do zaczynu dodajemy mąkę i przygotowane jajka. Zarabiamy ciasto gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy rozpuszczone masło (może być ciepłe ale nie gorące ) i wyrabiamy do póki ciasto nie wchłonie wszystkiego masła. Odstawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość.Przygotowujemy ser i kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przygniatamy i dzielimy na równe części. Nakładamy serem i zawijamy tak jak pączki układamy od razu na wyłożoną papierem blachę i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem  smarujemy roztrzepanym białkiem lub mlekiem i sypiemy kruszonką. Pieczemy w temp ok.160 stopni przez 20 min.

Składniki na nadzienie serowe:

  • 0,5 kg twarogu
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy


Wykonanie:

Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę, może być też kanapkowo - sernikowy. Do sera dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Potem wszystko mieszamy do połączenia się składników.


Kruszonkę zawsze robię biorąc jedną część masła, jedną część cukru a mąki tyle co razem cukieru i masła. I następnie wszystko mieszam.


Smacznego!


1 komentarz:

  1. Bułeczki wyszły mi super.....dzięki za przepis..!!

    OdpowiedzUsuń