poniedziałek, 25 maja 2015

Pekińska z gyrosem



Składniki:


  • 30 dag filetu z kurczaka
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 duży pomidor
  • 1 papryka czerwona
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 0,5 cebuli
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • przyprawa do gyrosa


Sos


  • 1 duży jogurt grecki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Filet kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę.  Przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanym oleju i odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę myjemy i kroimy na drobno, lekko solimy. Pomidora parzymy i obieramy ze skórki i kroimy na drobno. Paprykę myjemy kroimy na drobno. Cebulę kroimy drobno. Ogórki obieramy i kroimy na drobno, Wszystkie pokrojone warzywa dodajemy do kapusty.Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Dodajemy wystudzonego kurczaka,mieszamy. Jogurt grecki przekładamy do miski ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , sól i pieprz, mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz