Składniki:
- 30 dag filetu z kurczaka
- 1 kapusta pekińska
- 1 duży pomidor
- 1 papryka czerwona
- 3 duże ogórki kiszone
- 0,5 cebuli
- pęczek szczypiorku
- sól
- przyprawa do gyrosa
Sos
- 1 duży jogurt grecki
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Filet kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanym oleju i odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę myjemy i kroimy na drobno, lekko solimy. Pomidora parzymy i obieramy ze skórki i kroimy na drobno. Paprykę myjemy kroimy na drobno. Cebulę kroimy drobno. Ogórki obieramy i kroimy na drobno, Wszystkie pokrojone warzywa dodajemy do kapusty.Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Dodajemy wystudzonego kurczaka,mieszamy. Jogurt grecki przekładamy do miski ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , sól i pieprz, mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz