środa, 20 maja 2015

Tarta ze szpinakiem i serem feta




Składniki na ciasto:


  • 125g masła
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 jajko
  • szczypta soli


Składniki na farsz:


  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 100g sera feta
  • 2 jajka
  • sól,pieprz,olej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatamy. Wylepiamy formę na tartę o średnicy ok. 25 cm, nakłuwamy widelcem i chłodzimy ok. 30 min. Szpinak rozmrażamy dusząc go na wolnym ogniu. Odsączamy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy. Dodajemy szpinak i przyprawy i chwilę dusimy. Dodajemy żółty ser i pokrojoną w kostkę fetę, rozkłócone ze śmietaną jajka, mieszamy. Przygotowany szpinak przekładamy na ciasto które wcześniej podpiekliśmy 15 min. w temp. 190 stopni i pieczemy jeszcze ok.15 min.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz