Składniki na ciasto:
- 125g masła
- 1,5 szk mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 cebula
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 450g mrożonego szpinaku
- 100g sera feta
- 2 jajka
- sól,pieprz,olej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy. Wylepiamy formę na tartę o średnicy ok. 25 cm, nakłuwamy widelcem i chłodzimy ok. 30 min. Szpinak rozmrażamy dusząc go na wolnym ogniu. Odsączamy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy. Dodajemy szpinak i przyprawy i chwilę dusimy. Dodajemy żółty ser i pokrojoną w kostkę fetę, rozkłócone ze śmietaną jajka, mieszamy. Przygotowany szpinak przekładamy na ciasto które wcześniej podpiekliśmy 15 min. w temp. 190 stopni i pieczemy jeszcze ok.15 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz