środa, 20 maja 2015

Serowe kluski



Składniki:

  • 60 dag mielonego twarogu
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 całe jajka
  • mąka pszenna


Wykonanie:

Do miski przekładamy ser,uciskamy go wyrównując powierzchnie.Ser przekrawamy równo na 4 części.Jedną część wyjmujemy i kładziemy na wierzchu pozostałego sera.W puste miejsce wsypujemy tyle mąki by uzupełnić powstały otwór,równo z powierzchnią sera.Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto,dzielimy na części i formujemy wałeczki podsypując mąką by ciasto się nie kleiło.Z tak przygotowanych wałeczków kroimy nie duże kluseczki.Kluski rzucamy na gotującą się osoloną wodę.Gotujemy na wolnym ogniu od wypłynięcia ok 30 sekund.Wyjmujemy łyżką cedzakową.Kluski podajemy polane roztopionym masłem posypane cukrem i cynamonem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz