sobota, 16 maja 2015

Rabarbarki



Składniki:

  • 35 dag rabarbaru
  • 35 dag cukru
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 40 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Kruszonka

  • 10 dag cukru trzcinowego
  • 10 dag mąki
  • 5 dag płatków owsianych górskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 10 dag masła


Wykonanie:

Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki.zasypujemy cukrem i odstawiamy. Przygotowujemy  kruszonkę. Cukier, mąkę, płatki, cynamon i masło zagniatamy. Do rabarbaru dodajemy olej cukier waniliowy,  jogurt i jajka. Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek do połowy wysokości. Posypujemy obficie kruszonką Muffiny pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem, czy są gotowe.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz