Składniki:
- 35 dag rabarbaru
- 35 dag cukru
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 40 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Kruszonka
- 10 dag cukru trzcinowego
- 10 dag mąki
- 5 dag płatków owsianych górskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- 10 dag masła
Wykonanie:
Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki.zasypujemy cukrem i odstawiamy. Przygotowujemy kruszonkę. Cukier, mąkę, płatki, cynamon i masło zagniatamy. Do rabarbaru dodajemy olej cukier waniliowy, jogurt i jajka. Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek do połowy wysokości. Posypujemy obficie kruszonką Muffiny pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem, czy są gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz