Składniki:
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka masła 82% tłuszczu
- sól, pieprz mielony, cukier, majeranek
- ok. 0,5 litra zakwasu buraczanego (buraki z zakwasu też)
Wykonanie:
Grzyby opłukujemy szybko pod bieżącą wodą i namaczamy w zimnej wodzie. Następnie gotujemy wywar z warzyw razem z zielem, pieprzem w ziarenkach, liściem laurowym, grzybami oraz cebulą. Pod koniec dodajemy poprzekrawane na pół ząbki czosnku. Chwilkę gotujemy i dodajemy buraki z zakwasu <Przepis na zakwas>, zagotowujemy ok. 2 min. na wolnym ogniu. Następnie dodajemy zakwas (nie dopuszczamy do wrzenia), doprawiamy solą, cukrem, pieprzem mielonym, majerankiem, masłem. Barszczyk najlepszy jest gdy postoi kilka godzin a przed podaniem go przecedzimy. Pamiętajmy jednak gdy będziemy go podgrzewać żeby go nie zagotować bo straci kolor i może zrobić się nieklarowny. Tak przygotowany barszcz jest naprawdę pyszny. Podajemy go z pierogami z kaszy <Przepis> lub pasztecikami <Przepis> itp.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz