Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 10 dag masła 82% tłuszczu
- 3 jajka
- 1 niepełna szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
Farsz:
- 20 dag kaszy gryczanej palonej
- 1 kostka sera półtłustego
- 2 cebule
- 2 łyżki masła 82% tłuszczu
- sól, pieprz
Wykonanie farszu:
Kasze ugotować na sypko i wystudzić. Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na maśle, wystudzić i dodać do kaszy. Następnie dodać ser i jajko, sól, pieprz. Połączyć wszystko razem i farsz gotowy do nakładania.
Wykonanie ciasta:
Mleko lekko podgrzewamy. Masło rozpuszczamy następnie odstawiamy do przestygnięcia. Drożdże rozkruszamy do miski w której będziemy zagniatać ciasto. Następnie zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy przesianą mąkę, sól, pieprz, kurkumę, rozpuszczone masło, mleko, śmietanę, rozkłócone jajko i zagniatamy elastyczne mięciutkie ciasto. Wyrobione ciasto podsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto spłaszczamy i wałkujemy na ok. 0,5 cm. Następnie wycinamy krążki i nakładamy farszem z kaszy gryczanej z twarogiem. Potem lepimy pierogi, układamy na blasze, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok 30 min. w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. Pierożki możemy podawać np. z czerwonym barszczykiem<Przepis na barszczyk> lub polane śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz