Składniki:
- 6 dużych buraków
- 6 ząbków czosnku
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
- chrzan ok 5 cm
- sól 1 łyżka na litr przegotowanej wody
Wykonanie:
Buraki szorujemy, odcinamy końce, nie obieramy. Następnie do słoika kładziemy wszystkie dodatki. Buraki kroimy w dość drobną kostkę lub w plastry. Wsypujemy do słoika i zalewamy słoną wodą tak aby przykryła buraki (ok 2 cm nad burakami). Zakręcamy słoik i odstawiamy na 5-7 dni przy grzejniku. Może być dużej ponieważ nic się z nimi nie dzieje. Będzie po prostu bardziej kwaśny. Następnie zlewamy kwas i przelewamy do butelek lub słoików a buraki można wykorzystać gotując barszczyk. Zakwas możemy pić na wzmocnienie organizmu. Wtedy go lekko podgrzewamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz