niedziela, 13 grudnia 2015

Zakwas z czerwonych buraków





Składniki:


  • 6 dużych buraków
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
  • chrzan ok 5 cm
  • sól 1 łyżka na litr przegotowanej wody


Wykonanie:

Buraki szorujemy, odcinamy końce, nie obieramy. Następnie do słoika kładziemy wszystkie dodatki. Buraki kroimy w dość drobną kostkę lub w plastry. Wsypujemy do słoika i zalewamy słoną wodą tak aby przykryła buraki (ok 2 cm nad burakami). Zakręcamy słoik i odstawiamy na 5-7 dni przy grzejniku. Może być dużej ponieważ nic się z nimi nie dzieje. Będzie po prostu bardziej kwaśny. Następnie zlewamy kwas i przelewamy do butelek lub słoików a buraki można wykorzystać gotując barszczyk. Zakwas możemy pić na wzmocnienie organizmu. Wtedy go lekko podgrzewamy. 


Smacznego!                                  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz