Składniki:
- 4 duże banany/ dodatkowo 1 do dekoracji
- 1 tabliczka białej czekolady
- 3 łyżki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 litra śmietany 36%
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
W dużej misce rozgniatamy banany, dodajemy roztopione masło, cukier, rozkłócone jajko, mąkę, sodę, oraz cynamon. Wszystko mieszamy i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę białą czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy do foremek do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 20 min. w temperaturze ok.170 stopni do suchego patyczka. Po wystudzeniu dekorujemy bitą śmietaną oraz pokrojonym w plasterki bananem skropionym sokiem z cytryny połączonym z miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz