niedziela, 13 grudnia 2015

Muffiny bananowe



Składniki:


  • 4 duże banany/ dodatkowo 1 do dekoracji
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 litra śmietany 36%
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu



Wykonanie:


W dużej misce rozgniatamy banany, dodajemy roztopione masło, cukier, rozkłócone jajko, mąkę, sodę, oraz cynamon. Wszystko mieszamy i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę białą czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy do foremek do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 20 min. w temperaturze ok.170 stopni do suchego patyczka. Po wystudzeniu dekorujemy bitą śmietaną oraz pokrojonym w plasterki bananem skropionym sokiem z cytryny połączonym z miodem.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz