Składniki:
- 60 dag polędwicy wieprzowej
- 5 średnich marchewek
- 5 średnich ziemniaków
- 2 cebule
- 1/3 średniego selera
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki mleka
- 1 serek śmietankowy topiony
- zioła prawansalskie
- sól
- pieprz
- olej
Wykonanie:
Polędwice myję i oczyszczam z błon, kroję na kawałki ok 2 cm i lekko rozbijam ręką. Przekładam do miski. Wlewam trochę oleju i dodaję zioła, pieprz, sól. Wszystko razem mieszam aby mięso pokryło się przyprawami i odstawiam. W tym czasie przygotowuję warzywa. Obraną marchew, ziemniaki i seler kroję na dość cienkie plasterki. Cebulę przekrawam na pól i kroję w piórka. W żaroodpornym naczyniu układam warstwę ziemniaków, marchewki, polędwicy. Na mięso cebulę,seler i pozostałą marchew i ziemniaki. Na wierzch rozsmarowujemy majonez połączony z mlekiem na to z tarty ser. Wkładamy do zimnego piekarnika. temperaturę ustawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 1 godz.i 20 min. Po upieczeniu danie możemy posypać np. świeżym koperkiem.
Smacznego!
Zjadłabym ze smakiem, pychotka.
OdpowiedzUsuń