niedziela, 13 grudnia 2015

Wigilijne pierogi gryczane z piekarnika



Składniki:

Ciasto:


  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła 82% tłuszczu
  • 3 jajka
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli



Farsz:


  • 20 dag kaszy gryczanej palonej
  • 1 kostka sera półtłustego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła 82% tłuszczu
  • sól, pieprz


Wykonanie farszu:

Kasze ugotować na sypko i wystudzić. Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na maśle, wystudzić i dodać do kaszy. Następnie dodać ser i jajko, sól, pieprz. Połączyć wszystko razem i farsz gotowy do nakładania.


Wykonanie ciasta:

Mleko lekko podgrzewamy. Masło rozpuszczamy następnie odstawiamy do przestygnięcia. Drożdże rozkruszamy do miski w której będziemy zagniatać ciasto. Następnie zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy przesianą mąkę, sól, pieprz, kurkumę, rozpuszczone masło, mleko, śmietanę, rozkłócone jajko i zagniatamy elastyczne mięciutkie ciasto. Wyrobione ciasto podsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto spłaszczamy i wałkujemy na ok. 0,5 cm. Następnie wycinamy krążki i nakładamy farszem z kaszy gryczanej z twarogiem. Potem lepimy pierogi, układamy na blasze, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok 30 min. w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. Pierożki możemy podawać np. z czerwonym barszczykiem<Przepis na barszczyk> lub polane śmietaną.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz