Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 2 łyżeczki cukru
- 3 dag drożdży
- 0,5 szklanki mleka (około)
- 2 żółtka
- sól
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy do miski w której będziemy zagniatać ciasto. Następnie je zasypujemy cukrem. Gdy się rozpuszczą łączymy je z lekko podgrzanym mlekiem, mieszamy i dodajemy przesianą mąkę, roztrzepane żółtka, szczyptę soli oraz olej. Zagniatamy ciasto do połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. (W razie potrzeby można dolać więcej mleka lub wody.) Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy okrągły placek. Dodatki nakładamy według upodobania. Na koniec rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy 15-20 minut. Pizzę podaje z domowym sosem czosnkowym.
Przepis na sos => <klik>
Przepis na sos => <klik>
Mój sposób na dodatki:
Pierwsza wersja
Na początek smaruję ciasto keczupem i nakładam szynką oraz pieczarkami. Pieczarki podsmażam wraz z cebulą i gorące kładę na szynkę. Następnie na to układam pokrojony ser mozzarella. Pizzę posypuję ziołami prawansalskimi.
Druga wersja
Po pierwsze smaruję ciasto keczupem oraz nakładam chudą kiełbasą cienko pokrojoną, podsmażonymi pieczarkami i żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Ser dodajemy chwilę przed wyjęciem pizzy z piekarnika, wtedy nie będzie twardy tylko się ładnie rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz