niedziela, 27 grudnia 2015

Karkówka z morelami i śliwkami

To danie zachwyci wszystkich. Łatwe, szybkie i efektowne. Koniecznie spróbujcie.


Składniki:  

  • 1,5 kg karkówki
  • 15 szt suszonej moreli
  • 15 szt śliwki kalifornijskiej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki ziół prawansalskich
  • 1 cebula
  • pieprz
  • olej


Wykonanie:

Karkówkę myję i osuszam. Następnie nacinam małe kieszonki ostrym nożem i w każdą kieszonkę kładę po 1 owocu, naprzemiennie morele ze śliwkami, tak żeby nie było ich widać. Na szerokości karkówki robię 4 kieszonki na 2 śliwki i 2 morele. Smaruję olejem, oprószam solą i ziołami roztartymi w dłoniach. Na wierzchu mięsa kładę obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Mięso odkładam na miskę i zawijam w folię. Tak przechowuję w lodówce przez 2 dni, by się zamarynowało. Przekładam do rękawa i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut, następnie zmniejszam temp.do 150 stopni i piekę jeszcze przez 50 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz