niedziela, 20 grudnia 2015

Pierniczki w białej czekoladzie



Świąteczne pierniczki robię zawsze tuż przed świętami. Wykonuje się je naprawdę szybko a zapach pieczonych ciasteczek roznosi się po całym domu i wprowadza świąteczny nastrój. Po za tym świetnie smakują i dobrze się prezentują. Lecz mają jedną poważną wadę szybko znikają. Spróbujcie, polecam.

Składniki:


  • 3,5 szklanki mąki
  • 5 czubatych łyżek miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 20 dag masła
  • 3 nieduże jajka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 op przyprawy do piernika
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
  • biała czekolada
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • orzechy i suszone morele



Wykonanie:

Masło, cukier, miód rozpuszczamy na patelni i studzimy. Następnie przygotowujemy suche produkty. Do miski przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy przyprawę do piernika, cynamon, sodę. Wbijamy całe jajka, dodajemy łyżkę jogurtu i lekko mieszamy. Następnie wlewamy wystudzone masło  z miodem i cukrem. Ciasto mieszamy łyżką powinno się ładnie połączyć i odchodzić od miski, powinno być miękkie. Zrobione ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min. aby stężało. Wyjmujemy ciasto i przegniatamy chwilę aby zrobiło się lśniące. Rozwałkowujemy na ok 5 mm i wykrawamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 7-10 min. w temperaturze ok.170 stopni. Studzimy.  Dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Czekoladę łamiemy na małe kawałki wsypujemy do szklanej lub metalowej miski dodajemy 3 łyżki śmietany 18% i podgrzewamy na garnku z gotującą wodą. Miska nie może dotykać wody. Rozpuszczoną czekoladę nakładamy na ciastka i posypujemy np. posiekanymi orzechami lub pokrojonymi suszonymi morelami. Zostawiamy do stężenia czekolady. Pierniczki są miękkie i bardzo smaczne. Życzę udanych wypieków, zachwycą wszystkich.





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jak ja kocham pierniczki!
    I również mam swój sposób na nie.

    OdpowiedzUsuń