niedziela, 13 grudnia 2015

Paszteciki z kapustą i pieczarkami




Składniki na ciasto:
  • 10 dag masła 82 % tłuszczu 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 całe jajko 
  • 3 dag drożdży 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Wykonanie:

Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem, zalewamy podgrzanym mlekiem (nie gorącym bo zaparzymy drożdże i nie urosną), rozpuszczamy. Dodajemy mąkę, rozkłócone jajko, sól i zagniatamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość spłaszczamy i chłodzimy w lodówce ok. 15 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 5 mm, nakładamy farszem, zwijamy w ruloniki, przekładamy na wyłożoną papierem blachę. Następnie kroimy na odpowiednią wielkość, smarujemy rozkłóconym jajkiem. wkładamy do piekarnika i dopiero nastawiamy temperaturę na 160 stopni Pieczemy na złoty kolor ok. 25 min.

Składniki na farsz:

  • 1 kg pieczarek
  • 0 5 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz mielony


Wykonanie:

Kapustę bardzo drobno kroimy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju, dodajemy starte pieczarki, solimy, doprawiamy pieprzem. Gdy dobrze odparują łączymy z kapustą i doprawiamy. Taki farsz można używać nie tylko do pasztecików ale także do pierogów i krokietów. Możemy podawać z barszczykiem <Przepis>.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz