- 10 dag masła 82 % tłuszczu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 całe jajko
- 3 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem, zalewamy podgrzanym mlekiem (nie gorącym bo zaparzymy drożdże i nie urosną), rozpuszczamy. Dodajemy mąkę, rozkłócone jajko, sól i zagniatamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość spłaszczamy i chłodzimy w lodówce ok. 15 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 5 mm, nakładamy farszem, zwijamy w ruloniki, przekładamy na wyłożoną papierem blachę. Następnie kroimy na odpowiednią wielkość, smarujemy rozkłóconym jajkiem. wkładamy do piekarnika i dopiero nastawiamy temperaturę na 160 stopni Pieczemy na złoty kolor ok. 25 min.
Składniki na farsz:
- 1 kg pieczarek
- 0 5 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- sól
- pieprz mielony
Wykonanie:
Kapustę bardzo drobno kroimy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju, dodajemy starte pieczarki, solimy, doprawiamy pieprzem. Gdy dobrze odparują łączymy z kapustą i doprawiamy. Taki farsz można używać nie tylko do pasztecików ale także do pierogów i krokietów. Możemy podawać z barszczykiem <Przepis>.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz