- 5-6 płatów śledziowych solonych
- 3 ogórki kiszone
- 1/3 papryki czerwonej
- 3 cebule
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
- gorczyca
- czarnuszka
- 3-4 łyżki wody z ogórków
- olej
Wykonanie:
Śledzie płuczemy i moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie kroimy na zgrabne kawałki. Obraną cebulę kroimy w piórka. Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Następnie układamy składniki warstwami w słoiku zaczynając od cebuli, śledzi,ogórków,papryki, liści laurowych (2 szt. na warstwę), ziele angielskie, pieprz, gorczycę i czarnuszkę. Warstwy powtarzamy kończąc na cebuli. Na koniec wlewamy wodę z ogórków i zalewamy wszystko olejem. Bierzemy patyczek od szaszłyków i pomagamy przepłynąć olejowi do spodu. Olej musi przykryć cebulę. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 3-4 dni do lodówki. mogą stać o wiele dużej, ale u mnie zawsze szybko znikają.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz