niedziela, 13 grudnia 2015

Czerwony barszcz wigilijny



Składniki:


  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka masła 82% tłuszczu
  • sól, pieprz mielony, cukier, majeranek
  • ok. 0,5 litra zakwasu buraczanego (buraki z zakwasu też)


Wykonanie:

Grzyby opłukujemy szybko pod bieżącą wodą i namaczamy w zimnej wodzie. Następnie gotujemy wywar z warzyw razem z zielem, pieprzem w ziarenkach, liściem laurowym, grzybami oraz cebulą. Pod koniec dodajemy poprzekrawane na pół ząbki czosnku. Chwilkę gotujemy i dodajemy buraki z zakwasu <Przepis na zakwas>, zagotowujemy ok. 2 min. na wolnym ogniu. Następnie dodajemy zakwas (nie dopuszczamy do wrzenia), doprawiamy solą, cukrem, pieprzem mielonym, majerankiem, masłem. Barszczyk najlepszy jest gdy postoi kilka godzin a przed podaniem go przecedzimy. Pamiętajmy jednak gdy będziemy go podgrzewać żeby go nie zagotować bo straci kolor i może zrobić się nieklarowny. Tak przygotowany barszcz jest naprawdę pyszny. Podajemy go z pierogami z kaszy <Przepis> lub pasztecikami <Przepis> itp.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz