Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Po odwróceniu miski piana nie powinna wypaść. Dodajemy szklankę cukru i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy lekko łyżką. Masę wykładamy na wyłożoną pergaminem tortownicę. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu ciasto po 10 minutach wyjmujemy tortownicy i studzimy. Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy warstwy.
Składniki do nałożenia:
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 puszka ananasa
- 1 duży słoik drylowanych wiśni
- 1 litr śmietany tortowej 36 %
- 2 łyżki żelatyny
- 3 kieliszki adwokata do śmietany
- 1,5 szklanki adwokata do nasączenia biszkoptu
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Brzoskwinie i ananasy kroimy w drobną kostkę i odsączamy na sicie. Wiśnie także odsączamy na sicie. Następnie rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Ubijamy śmietanę i pod koniec ubijania dolewamy adwokatu i dodajemy cukier puder. Następnie ubijamy. Na końcu wlewamy płynną żelatynę i szybko miksujemy żeby nie zrobiły się grudki. Śmietanę dzielimy na dwie części. Większą i mniejsza do dekoracji. Do większej dodajemy pokrojone brzoskwinie i ananasy. Na tortownicy układamy pierwszą warstwę ciasta i nasączamy adwokatem. Potem nakładamy na nią śmietanę z owocami i wiśnie wciskając je trochę w śmietanę. Przykrywamy drugą warstwą i tak jak poprzednio nasączamy oraz nakładamy. Następnie przykrywamy ją ostatnią warstwą również nasączamy adwokatem. Na koniec smarujemy go zostawioną śmietaną, równając ją nożem maczanym w gorącej wodzie. W koło obsypujemy go wiórkami kokosowymi lub drobno posiekanymi orzechami. Górę tortu dekorujemy według uznania. Ja posypałam go namoczonymi rodzynkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz