sobota, 10 stycznia 2015

Kurczak z brzoskwiniami w cieście francuskim





Składniki:



  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 kg filetu z kurczaka
  • 4-5 połówek brzoskwiń z puszki
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka ziół prawansalskich
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • jajko




Wykonanie:

Ciasto wyjmujemy z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej, będzie się lepiej wtedy rozwijało, nie połamie się. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy do miski, gdzie wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Potem kładziemy na rozgrzanym olej i smażymy. Rozwijamy ciasto i kroimy brzoskwinie w kostkę. Na rozwinięte ciasto rozkładamy gorącego kurczaka, sypiemy brzoskwinie. Następnie zwijamy ciasno w rulon, zlepiamy końce i na koniec smarujemy roztrzepanym  jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok.     20-25 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz