Składniki:
- 0,5 kostki masła roślinnego
- 0,5 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 1 szklanka mąki tortowej czubata
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka orzechów włoskich posiekanych na drobniej
- 1 szklanka rodzynek
- 1 słoik powideł
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodając po 1 żółtku. Gdy masa jest gotowa dosypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na ciasto kładziemy powidła śliwkowe, na powidła bakalie. To wszystko przykrywamy ubitą pianą z cukrem i wiórkami.
Składniki :
- 6 białek (od ciasta)
- 1 szklanka cukru
- 250 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż się rozpuści. Na koniec dodajemy wiórki z mąką ziemniaczaną i mieszamy łyżką do połączenia się piany z wiórkami. Masę wykładamy na ciasto. Pieczemy 45 min. w średnio nagrzanym piekarniku ok. 160 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz