środa, 28 stycznia 2015

Ciasto kokosowe





Składniki:

  • 0,5 kostki masła roślinnego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka mąki tortowej czubata
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka orzechów włoskich posiekanych na drobniej
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 słoik powideł



Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem, dodając po 1 żółtku. Gdy masa jest gotowa dosypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na ciasto kładziemy powidła śliwkowe, na powidła bakalie. To wszystko przykrywamy ubitą pianą z cukrem i wiórkami.



Składniki :

  • 6 białek (od ciasta)
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż się rozpuści. Na koniec dodajemy wiórki z mąką ziemniaczaną i mieszamy łyżką do połączenia się piany z wiórkami. Masę wykładamy na ciasto. Pieczemy 45 min. w średnio nagrzanym piekarniku ok. 160 stopni.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz