sobota, 24 stycznia 2015

Lekki kapuśniaczek



Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 0,5 kg.kapusty kiszonej
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku
  • 1 kiełbasa śląska (chuda)
  • 1 cebula
  • sól
  • olej do podsmażenia cebuli i kiełbasy




Wykonanie:


W garnku zagotowujemy wodę z pieprzem, zielem i liśćmi laurowymi. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę tak samo, obieramy i kroimy w kostkę.Wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do miękkości. W tym czasie kroimy kiszoną kapustę na drobniejszą, żeby się nie ciągła w zupie. Gdy ziemniaki i marchew są już miękkie dodajemy kapustę i gotujemy ok.5 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Lekko podsmażone dodajemy do zupy. Zupę solimy na końcu.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz