Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 0,5 kg.kapusty kiszonej
- 10 ziarenek pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziarenek smaku
- 1 kiełbasa śląska (chuda)
- 1 cebula
- sól
- olej do podsmażenia cebuli i kiełbasy
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy wodę z pieprzem, zielem i liśćmi laurowymi. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę tak samo, obieramy i kroimy w kostkę.Wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do miękkości. W tym czasie kroimy kiszoną kapustę na drobniejszą, żeby się nie ciągła w zupie. Gdy ziemniaki i marchew są już miękkie dodajemy kapustę i gotujemy ok.5 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Lekko podsmażone dodajemy do zupy. Zupę solimy na końcu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz