wtorek, 6 stycznia 2015

Faworki




Składniki:


  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła prawdziwego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu

Wykonanie:


Wszystkie składniki kładziemy kolejno na stolnice i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrabiamy ok.5 min.
Ciasto owinąć folią i na godzinę włożyć do lodówki.Wychłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość ok 0,5 cm i rozcinamy na paseczki szerokie ok 1,5 cm i długie ok 10 cm. Nacinamy je na środku i przewijamy przez to nacięcie. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz