Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- sok z połowy cytryny
Składniki na krem;
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe duże na 3/4 litra mleka
- 7 łyżek cukru
- 25 dag masła
- kieliszek spirytusu
- puszka brzoskwiń
Poncz:
- sok z brzoskwiń
- 0,5 szklanki wody
- 2 kieliszki spirytusu
Dekoracja:
- 0,6 litra śmietany kremówki 36 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 śmietan - fikxy
- 2 łyżki maku
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier, ubijamy do rozpuszczenia cukru. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy. Do białek dodajemy rozkłócone żółtka i mieszamy delikatnie łyżką, dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem cały czas delikatnie mieszamy. Gdy składniki się połączą przekładamy na wyłożoną papierem standardową blaszkę i pieczemy ok 40 min w temperaturze ok 160-170 stopni. Studzimy. W tym czasie co biszkopt się piecze gotujemy budyń. Zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem a w 1 szklance rozpuszczamy budynie. Gotujemy bardzo gęsty budyń . Studzimy. Następnie miksujemy z miękkim masłem . Pod koniec ucierania dodajemy spirytus i jeszcze chwilę ucieramy. Gotowy kremem dzielimy na dwie części, jedną wykładamy na przekrojony i nasączony ponczem biszkopt układamy na nim pokrojone na grubsze plastry brzoskwinie. Przykrywamy drugą częścią kremu. Następnie przykrywamy biszkoptem, którego nasączamy dopiero gdy położymy go na kremie. Smarujemy cienko ubitą śmietaną z dodatkami i dekorujemy resztą śmietany za pomocą szprycy i posypujemy makiem. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce. Najlepsze jest następnego dnia.
Smacznego!
Mniam, wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne!
Usuń