niedziela, 10 stycznia 2016

Tortowe z makiem i brzoskwiniami




Składniki na biszkopt:


  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • sok z połowy cytryny


Składniki na krem;


  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe duże na 3/4 litra mleka
  • 7 łyżek cukru
  • 25 dag masła
  • kieliszek spirytusu
  • puszka brzoskwiń



Poncz:



  • sok z brzoskwiń
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 kieliszki spirytusu




Dekoracja:


  • 0,6 litra śmietany kremówki 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 śmietan - fikxy
  • 2 łyżki maku


Wykonanie:


Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier, ubijamy do rozpuszczenia cukru. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy. Do białek dodajemy rozkłócone żółtka i mieszamy delikatnie łyżką, dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem cały czas delikatnie mieszamy. Gdy składniki się połączą przekładamy na wyłożoną papierem standardową blaszkę i pieczemy ok 40 min w temperaturze ok 160-170 stopni. Studzimy. W tym czasie co biszkopt się piecze gotujemy budyń. Zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem a w 1 szklance rozpuszczamy budynie. Gotujemy  bardzo gęsty budyń . Studzimy. Następnie miksujemy z miękkim masłem . Pod koniec ucierania dodajemy spirytus i jeszcze chwilę ucieramy. Gotowy kremem dzielimy na dwie części, jedną wykładamy na przekrojony i nasączony ponczem biszkopt  układamy na nim pokrojone na grubsze plastry brzoskwinie. Przykrywamy drugą częścią kremu. Następnie przykrywamy biszkoptem, którego nasączamy dopiero gdy położymy go na kremie. Smarujemy cienko ubitą śmietaną z dodatkami i dekorujemy resztą śmietany za pomocą szprycy i posypujemy makiem. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce. Najlepsze jest następnego dnia.



Smacznego!





2 komentarze: