- ugotowane ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- mąka pszenna
- jajko
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki mielimy w maszynce od mięsa lub przeciskamy przez praskę. Ubijamy równo w misce i przekrawamy na cztery równe części. Jedną część wykładamy na wierzch pozostałych części, a to miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną z dwoma łyżkami mąki pszennej. Dodajemy jajko, sól i zagniatamy ciasto. Posypujemy blat mąką pszenną i robimy wałeczki, które nożem kroimy na równe części. Następnie kulamy kluski i wykańczamy je dziurką. Układamy je na posypanym mąką blacie by się nie przykleiły. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 1 min po wypłynięciu. Jeżeli mamy dużo ziemniaków po wyżej kilograma dajemy 2 jajka. Nigdy nie ważę ziemniaków, ale robiąc tym sposobem zawsze mi się udają.
Sprawdziłam :) Udały się pyszne,do tego z roladkami z wołowiny w sosiku... palce lizać! Dziękuję za przypomnienie starego przepisu,o którym zapomniałam kilkanascie lat temu.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę. Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam śląskie w dodatku ich przygotowanie nie jest aż takie skomplikowane :)
OdpowiedzUsuń