niedziela, 24 stycznia 2016

Kluski śląskie




Składniki:

  • ugotowane ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • jajko
  • sól


Wykonanie:

Ziemniaki mielimy w maszynce od mięsa lub przeciskamy przez praskę. Ubijamy równo w misce i przekrawamy na cztery równe części. Jedną część wykładamy na wierzch pozostałych części, a to miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną z dwoma łyżkami mąki pszennej. Dodajemy jajko, sól i zagniatamy ciasto. Posypujemy blat mąką pszenną i robimy wałeczki, które nożem kroimy na równe części. Następnie kulamy kluski i wykańczamy je dziurką. Układamy je na posypanym mąką blacie by się nie przykleiły. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 1 min po wypłynięciu. Jeżeli mamy dużo ziemniaków po wyżej kilograma dajemy 2 jajka. Nigdy nie ważę ziemniaków, ale robiąc tym sposobem zawsze mi się udają.


Smacznego!







3 komentarze:

  1. Sprawdziłam :) Udały się pyszne,do tego z roladkami z wołowiny w sosiku... palce lizać! Dziękuję za przypomnienie starego przepisu,o którym zapomniałam kilkanascie lat temu.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śląskie w dodatku ich przygotowanie nie jest aż takie skomplikowane :)

    OdpowiedzUsuń