Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki śmietany 18%
- 200 g masła
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z cukrami oraz solą. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło. Siekamy nożem. Łączymy z żółtkami i śmietaną. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Następnie zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Foremki smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką kółka. Po czym wylepiamy nimi przygotowane foremki. Babeczki możemy obciążyć suchą fasolą (ja nie obciążyłam) i piec w nagrzanym ok 200 stopni piekarniku przez ok. 12 min. na złoty kolor. Ostudzić.
Składniki na krem:
- 1 puszka ananasów
- 1 budyń śmietankowy na pół litra mleka
- 25 dag masła roślinnego
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 4 żółtka
Wykonanie:
Z puszki ananasów odlewamy sok do szklanki i uzupełniamy wodą do pełności. Połowę soku zagotowujemy a w połowie rozpuszczamy budyń z mąką i cukrem. Wlewamy na gotujący się sok i gotujemy do gęstości. Studzimy i miksujemy z masłem roślinnym i żółtkami. Nie biorę masła prawdziwego ponieważ krem smaczniejszy jest z masłem roślinnym. Gotowym kremem napełniam babeczki za pomocą szprycy i układam w nim pokrojone ananasy i dekoruję startą na tarce gorzką
czekoladą.
Smacznego!
Witam.Nie mieszkam w Pl i nie wiem ile to "puszka ananasow" .Ja mam 3 roznej wielkosci puszki z ananasem.Prosze uscislic wage calkowita i wage netto ananasa.Pozdrawiam.e
OdpowiedzUsuńMasa netto 565g
UsuńMasa netto produktu bez zalewy 340g