poniedziałek, 4 stycznia 2016

Muffiny bananowe z kokosem



Składniki:


  • 75 g masła 82%
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 50 g cukru białego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 banany
  • biała czekolada do dekoracji
  • 3 łyżki śmietany 18%


Wykonanie:

Masło rozpuścić. Mąkę, proszek, sodę, cynamon, wiórki kokosowe mieszamy razem. Jajka, cukry, płynne masło, jogurt mieszamy. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem.  Następnie dodajemy do płynnych składników. Dodajemy mąkę z dodatkami i dokładnie mieszamy.Ciasto nakładamy do foremek ok. 12 sztuk. Pieczemy w temperaturze ok.170 stopni przez ok.25 minut. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą z dodatkiem 3 łyżek śmietany 18% i posypujemy wiórkami. Muffiny są bardzo aromatyczne i wilgotne.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz