- 75 g masła 82%
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 50 g cukru białego
- 50 g cukru trzcinowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 banany
- biała czekolada do dekoracji
- 3 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Masło rozpuścić. Mąkę, proszek, sodę, cynamon, wiórki kokosowe mieszamy razem. Jajka, cukry, płynne masło, jogurt mieszamy. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy do płynnych składników. Dodajemy mąkę z dodatkami i dokładnie mieszamy.Ciasto nakładamy do foremek ok. 12 sztuk. Pieczemy w temperaturze ok.170 stopni przez ok.25 minut. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą z dodatkiem 3 łyżek śmietany 18% i posypujemy wiórkami. Muffiny są bardzo aromatyczne i wilgotne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz