Składniki:
- 40 dag kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- mąka pszenna
Składniki:
Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Następnie przesypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na ok 30 min. Mleko zagotowujemy wraz z masłem i zalewamy nim napęczniałą kaszę. Gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem do póki kasza nie wciągnie wszystkiego mleka. Pozostawiamy do wystygnięcia (pod przykryciem). Następnie kaszę mielimy w maszynce do mięsa. Przemieloną kasze równo ubijamy w misce i kroimy na cztery równe części. Wyjmujemy jedną część i kładziemy na wierzchu pozostałych trzech. W puste miejsce wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy jajka i wyrabiamy jednolite ciasto z którego formujemy wałeczki. Następnie kroimy zgrabne kluseczki, które gotujemy w osolonym wrzątku. Kluski podajemy np polane roztopionym masłem z tartą bułką i posypane cukrem lub polane malinami. Mojej rodzinie bardzo smakowały.
Smacznego!
świetna propozycja!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie : )
Dziękuję ;-)
Usuń