środa, 6 stycznia 2016

Jaglane kopytka



Składniki:


  • 40 dag kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mąka pszenna




Składniki:



Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Następnie przesypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na ok 30 min. Mleko zagotowujemy wraz z masłem i zalewamy nim napęczniałą kaszę. Gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem do póki kasza nie wciągnie wszystkiego mleka. Pozostawiamy do wystygnięcia (pod przykryciem). Następnie kaszę mielimy w maszynce do mięsa. Przemieloną kasze równo ubijamy w misce i kroimy na cztery równe części. Wyjmujemy jedną część i kładziemy na wierzchu pozostałych trzech. W puste miejsce wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy jajka i wyrabiamy jednolite ciasto z którego formujemy wałeczki. Następnie kroimy zgrabne kluseczki, które gotujemy w osolonym wrzątku. Kluski podajemy np polane roztopionym masłem z tartą bułką i posypane cukrem lub polane malinami. Mojej rodzinie bardzo smakowały.

Smacznego!


2 komentarze: