Składniki na krem:
- 25 dag masła
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 1/4 litra jasnego rumu
- 2 cukry waniliowe
- 1 szklanka orzechów
- 1 szklanka rodzynek
Wykonanie:
1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. Cukier, żółtka, mąkę, cukier waniliowy i 1/2 szklanki mleka miksujemy. Na gotujące mleko wlewamy mieszaninę cienkim strumieniem cały czas mieszając. Gotujemy do uzyskania gęstego budyniu (na małym ogniu). Po wystudzeniu ucieramy z kostką masła. Pierwsze masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Gotowy krem łączymy z posiekanymi orzechami i namoczonymi, osuszonymi w ręcznik papierowy rodzynkami. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżeczkę kakao. Upieczony biszkopt <przepis na biszkopt> przekrawamy na pól i nasączamy rumem obie połówki. Przekładamy ciemną masę do środka a na wierzch jasną. Dekorujemy wiórkami gorzkiej czekolady i płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz