piątek, 5 lutego 2016

Biszkopt




Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę mikserem. Stopniowo dodajemy cukier razem z cukrem waniliowym i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Żółtka roztrzepujemy w osobnej miseczce z odrobiną soli. Dodajemy do białek i lekko mieszamy łopatką lub łyżką. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąki razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatką do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blachę i kładziemy do piekarnika nagrzanego na 50 stopni i dopiero podkręcamy na 150 stopni. Pieczemy 35 minut. Nigdy nie kładę biszkoptu do całkowicie nagrzanego piekarnika ponieważ w tedy tak nie wyrasta.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz