- 5 jaj
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę mikserem. Stopniowo dodajemy cukier razem z cukrem waniliowym i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Żółtka roztrzepujemy w osobnej miseczce z odrobiną soli. Dodajemy do białek i lekko mieszamy łopatką lub łyżką. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąki razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatką do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blachę i kładziemy do piekarnika nagrzanego na 50 stopni i dopiero podkręcamy na 150 stopni. Pieczemy 35 minut. Nigdy nie kładę biszkoptu do całkowicie nagrzanego piekarnika ponieważ w tedy tak nie wyrasta.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz