- 5 sztuk golonek
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- liście laurowe
- ziele angielskie
- ziarenka pieprzu
- ziarenka kolendry
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 szklanki jasnego piwa
- sól
Wykonanie:
Golonki płuczemy ewentualnie czyścimy i wkładamy do gotującej wody. Gdy się zagotują zbieramy szumowiny, dokładamy włoszczyznę i przyprawy wszystkie oprócz ziół prowansalskich, solimy. Gotujemy do miękkości. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać i podlewamy 1/2 szklanki wywaru w którym się gotowały i zalewamy szklanką piwa. Wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i zapiekamy. W trakcie zapiekania podlewamy golonki jeszcze dwa razy resztą piwa. Zapiekamy około 20- 30 min aż się zrumienią. Podajemy gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz