wtorek, 2 lutego 2016

Domowe pączki na tłusty czwartek




Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 6-7 dag drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki spirytusu do oleju
  • cukier puder do posypania
  • powidła do nadzienia

Wykonanie:

Zaczynamy od przesmażenia powideł żeby zdążyły wystygnąć przed nakładaniem. W garnku  lekko podgrzewamy mleko. W misce w której będziemy zarabiać ciasto rozkruszamy drożdże i zasypujemy cukrem pudrem. Wlewamy połowę mleka i 2-3 łyżki mąki. Rozprowadzamy trzepaczką do połączenia składników. Chwilkę czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. Dodajemy mąkę, żółtka,cukier waniliowy i resztę mleka. Zagniatamy ciasto gdy składniki się dobrze połączą wlewamy rozpuszczone wcześniej masło i zagniatamy do puki ciasto nie wchłonie całego masła. Wyrobione ciasto podsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia przykrywając ściereczką a gdy podwoi objętość zagniatamy ponownie formując wałek. Nożem dzielimy na równe części ok 28-30 szt.
Formujemy okrągłe placki i nakładamy powidłami zlepiając dokładnie. Gotowe pączki odstawiamy do wyrośnięcia na wysmarowany olejem stół . Ja nie podsypuję mąką bo wtedy się przypala w trakcie smażenia. Pączki smażymy na  rozgrzanym oleju  5-7 min . pilnując by nie były za ciemne. Po usmażeniu i osączeniu na papierowym ręczniku  posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz