Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 żółtek
- 10 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 6-7 dag drożdży
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
- olej do smażenia
- 2 łyżki spirytusu do oleju
- cukier puder do posypania
- powidła do nadzienia
Wykonanie:
Zaczynamy od przesmażenia powideł żeby zdążyły wystygnąć przed nakładaniem. W garnku lekko podgrzewamy mleko. W misce w której będziemy zarabiać ciasto rozkruszamy drożdże i zasypujemy cukrem pudrem. Wlewamy połowę mleka i 2-3 łyżki mąki. Rozprowadzamy trzepaczką do połączenia składników. Chwilkę czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. Dodajemy mąkę, żółtka,cukier waniliowy i resztę mleka. Zagniatamy ciasto gdy składniki się dobrze połączą wlewamy rozpuszczone wcześniej masło i zagniatamy do puki ciasto nie wchłonie całego masła. Wyrobione ciasto podsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia przykrywając ściereczką a gdy podwoi objętość zagniatamy ponownie formując wałek. Nożem dzielimy na równe części ok 28-30 szt.
Formujemy okrągłe placki i nakładamy powidłami zlepiając dokładnie. Gotowe pączki odstawiamy do wyrośnięcia na wysmarowany olejem stół . Ja nie podsypuję mąką bo wtedy się przypala w trakcie smażenia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju 5-7 min . pilnując by nie były za ciemne. Po usmażeniu i osączeniu na papierowym ręczniku posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz