Składniki na kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki margaryny
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blachy.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 szklanka mleka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 175 g śmietany 18%
- 2 budynie z cukrem na 0,5 litra mleka
- 5 żółtek
- 1 cytryna
- 1 szklanka cukru (ubijamy z białkami)
Wykonanie:
Wszystkie składniki razem zmiksować. Z ośmiu białek ubić pianę. Stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny. Ubite białka dodać do masy serowej i wszystko delikatnie wymieszać. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy ok.1 godziny w temperaturze ok.160 stopni. Na koniec uchylamy piekarnik i niech sernik w nim ostygnie. Ten sernik zawsze mi się udaje jest puszysty i lekki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz