wtorek, 10 lutego 2015

Sernik




Składniki na kruche ciasto:


  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:


Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blachy.



Składniki na masę serową:


  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 175 g śmietany 18%
  • 2 budynie z cukrem na 0,5 litra mleka
  • 5 żółtek
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka cukru (ubijamy z białkami)



Wykonanie:

Wszystkie składniki razem zmiksować. Z ośmiu białek ubić pianę. Stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny. Ubite białka dodać do masy serowej i wszystko delikatnie wymieszać. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy ok.1 godziny w temperaturze ok.160 stopni. Na koniec uchylamy piekarnik i niech sernik w nim ostygnie. Ten sernik zawsze mi się udaje jest puszysty i lekki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz