środa, 18 lutego 2015

Krem cytrynowy



Składniki:

  • 0,5 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 cytryny


Wykonanie:

Na garnku z wodą stawimy metalową miskę, tak by nie dotykała wody. Do miski wkładamy masło, cukier i sok wyciśnięty z trzech niedużych cytryn. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Miskę zdejmujemy z garnka i dodajemy dobrze roztrzepane jajka. Energicznie mieszamy do dokładnego połączenia. Miskę stawiamy z powrotem na gotującą się wodę i mieszamy aż masa  zgęstnieje ok.10 minut. Krem studzimy. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Można go przechowywać kilka dni. Możemy użyć go do muffin, ciast, naleśników itd.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz