wtorek, 29 grudnia 2015

Polędwica w warzywach






Składniki:


  • 60 dag polędwicy wieprzowej
  • 5 średnich marchewek
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1/3 średniego selera
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mleka
  • 1 serek śmietankowy topiony 
  • zioła prawansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej


Wykonanie:

Polędwice myję i oczyszczam z błon, kroję na kawałki ok 2 cm i lekko rozbijam ręką. Przekładam do miski. Wlewam trochę oleju i dodaję zioła, pieprz, sól. Wszystko razem mieszam aby mięso pokryło się przyprawami i odstawiam. W tym czasie przygotowuję warzywa. Obraną marchew, ziemniaki i seler kroję na dość cienkie plasterki. Cebulę przekrawam na pól i kroję w piórka. W żaroodpornym naczyniu  układam warstwę ziemniaków, marchewki, polędwicy. Na mięso cebulę,seler i pozostałą marchew i ziemniaki. Na wierzch rozsmarowujemy majonez połączony z mlekiem na to z tarty ser. Wkładamy do zimnego piekarnika. temperaturę ustawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 1 godz.i 20 min. Po upieczeniu danie możemy posypać np. świeżym koperkiem.

Smacznego!

1 komentarz: