- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanka płatków owsianych górskich
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki sody
- 4 jajka
- 5 łyżek miodu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 5 jabłek
Wykonanie:
Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Do miski kładziemy kolejno jajka, miód, olej, mleko i cukier Mieszamy wszystko by się połączyło. Następnie dodajemy mąki, płatki i sodę. Łączymy wszystko ze sobą. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy i nalewamy ciasto do foremek. Pieczemy w temperaturze ok.180 stopni przez około 25 min. Studzimy i dekorujemy według uznania. Ja użyłam serka mascarpone z odrobiną cukru pudru i jabłek Jabłka kroimy w cienkie pół plastry i kropimy sokiem z cytryny. Zostawiamy na ok. 10 minut by zmiękły wtedy łatwiej będzie formować kwiaty.
Smacznego!
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz