piątek, 18 grudnia 2015

Pełnoziarniste muffiny z jabłkami



Składniki:


  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanka płatków owsianych górskich
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 jajka
  • 5 łyżek miodu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 5 jabłek


Wykonanie:

Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Do miski kładziemy kolejno jajka, miód, olej, mleko i cukier Mieszamy wszystko by się połączyło. Następnie dodajemy mąki, płatki i sodę. Łączymy wszystko ze sobą. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy i nalewamy ciasto do foremek. Pieczemy w temperaturze ok.180 stopni przez około 25 min. Studzimy i dekorujemy według uznania. Ja użyłam serka mascarpone z odrobiną cukru pudru i jabłek Jabłka kroimy w cienkie pół plastry i kropimy sokiem z cytryny. Zostawiamy na ok. 10 minut by zmiękły wtedy łatwiej będzie formować kwiaty.


Smacznego!
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz