piątek, 4 grudnia 2015

Moja domowa pizza




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 dag drożdży
  • 0,5 szklanki mleka (około)
  • 2 żółtka
  • sól
  • 2 łyżki oleju


Wykonanie:

Drożdże rozkruszamy do miski w której będziemy zagniatać ciasto. Następnie je zasypujemy cukrem. Gdy się rozpuszczą łączymy je z lekko podgrzanym mlekiem, mieszamy i dodajemy przesianą mąkę, roztrzepane żółtka, szczyptę soli oraz olej. Zagniatamy ciasto do połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. (W razie potrzeby można dolać więcej mleka lub wody.) Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy okrągły placek. Dodatki nakładamy według upodobania. Na koniec rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy 15-20 minut. Pizzę podaje z domowym sosem czosnkowym.
Przepis na sos => <klik>


Mój sposób na dodatki:
Pierwsza wersja
Na początek smaruję ciasto keczupem i nakładam szynką oraz pieczarkami. Pieczarki podsmażam wraz z cebulą i gorące kładę na szynkę. Następnie na to układam pokrojony ser mozzarella. Pizzę posypuję ziołami prawansalskimi.  

Druga wersja 
Po pierwsze smaruję ciasto keczupem oraz nakładam chudą kiełbasą cienko pokrojoną, podsmażonymi pieczarkami i żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Ser dodajemy chwilę przed wyjęciem pizzy z piekarnika, wtedy nie będzie twardy tylko się ładnie rozpuści. 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz