sobota, 19 grudnia 2015

Śledzie w oleju


Składniki:


  • 5-6 płatów śledziowych solonych
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 3 cebule
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarenkach
  • gorczyca
  • czarnuszka
  • 3-4 łyżki wody z ogórków
  • olej

Wykonanie:


Śledzie płuczemy i moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie kroimy na zgrabne kawałki. Obraną cebulę kroimy w piórka. Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Następnie układamy składniki warstwami w słoiku zaczynając od cebuli, śledzi,ogórków,papryki, liści laurowych  (2 szt. na warstwę), ziele angielskie, pieprz, gorczycę i czarnuszkę. Warstwy powtarzamy kończąc na cebuli. Na koniec wlewamy wodę z ogórków i zalewamy wszystko olejem. Bierzemy patyczek od szaszłyków i pomagamy przepłynąć olejowi do spodu. Olej musi przykryć cebulę. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 3-4 dni do lodówki. mogą stać o wiele dużej, ale u mnie zawsze szybko znikają.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz