czwartek, 12 marca 2015

Czekoladowe muffiny z bitą śmietaną i owocami




Składniki:



  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki  powideł śliwkowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 litra śmietany kremówki 36%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • dowolne owoce do dekoracji


Wykonanie:

Wszystkie mokre składniki wkładamy do miski,mieszamy. Dodajemy suche składniki, mieszamy do połączenia składników. Gotowym ciastem napełniamy foremki na muffiny do 3/4 wysokości. Pieczemy ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok.160-170 stopni.
Wystudzone muffiny dekorujemy ubitą śmietaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ozdabiamy owocami.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz