czwartek, 24 listopada 2016

Kruche ciasto z dynią




Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru 
  • sól
  • 1 kg dyni
  • 8 łyżek miodu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 pomarańcza
  • 0,5 cytryny

Wykonanie:

Z mąki, masła, jajek, cukru i szczypty soli zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części większą i mniejszą.Większą część ścieramy na tarce i wyklejamy nim formę do tart i zapiekamy w temp. 180 stopni przez 15 minut. Miód z cynamonem rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, sok z pomarańczy i otartą skórkę oraz sok z połowy cytryny. Dusimy do póki nie zgęstnieje. Gorącą przekładamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto i pieczemy do zrumienienia ok. 40 min w temp. 180 stopni. Ciasto jest świetne na ciepło np. z lodami i śmietaną.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz