wtorek, 2 lutego 2016

Golonka zapiekana w piwie



Składniki:

  • 5 sztuk golonek
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • ziarenka pieprzu
  • ziarenka kolendry
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • sól

Wykonanie:

Golonki płuczemy ewentualnie czyścimy i wkładamy do gotującej wody. Gdy się zagotują zbieramy szumowiny, dokładamy włoszczyznę i przyprawy wszystkie oprócz ziół prowansalskich, solimy. Gotujemy do miękkości. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać i podlewamy 1/2 szklanki wywaru w którym się gotowały i zalewamy szklanką piwa. Wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i zapiekamy. W trakcie zapiekania podlewamy golonki jeszcze dwa razy resztą piwa. Zapiekamy około 20- 30 min aż się zrumienią. Podajemy gorące.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz