sobota, 6 lutego 2016

Ciasto z rumem



Składniki na krem:

  • 25 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 litra jasnego rumu
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 szklanka orzechów
  • 1 szklanka rodzynek

Wykonanie:

1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. Cukier, żółtka, mąkę, cukier waniliowy i 1/2 szklanki mleka miksujemy. Na gotujące mleko wlewamy mieszaninę cienkim strumieniem cały czas mieszając. Gotujemy do uzyskania gęstego budyniu (na małym ogniu). Po wystudzeniu ucieramy z kostką masła. Pierwsze masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Gotowy krem łączymy z posiekanymi orzechami i namoczonymi, osuszonymi w ręcznik papierowy rodzynkami. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżeczkę kakao. Upieczony biszkopt <przepis na biszkopt>  przekrawamy na pól i nasączamy rumem obie połówki. Przekładamy ciemną masę do środka a na wierzch jasną. Dekorujemy wiórkami gorzkiej czekolady i płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz