sobota, 12 listopada 2016

Rogaliki



Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 0 5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 25 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy ponownie i wałkujemy okrągłe placki, które kroimy na ósemki. Nakładamy dowolnym farszem np. serem, owocami, budyniem czy makiem. Ja do swoich rogalików użyłam gotową masę makową, którą przygotowałam wg. przepisu na opakowaniu. Rogaliki zwijamy dość ciasno (od szerszej strony), układamy na wyłożonej papierem blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min. W tym czasie zwijamy następną porcję. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem lub rozkłóconym żółtkiem i pieczemy do zrumienienia w temp.160 stopni ok. 20 min. Z pozostałego białka możemy zrobić lukier wtedy białko miksujemy z cukrem pudrem.  Dekorujemy nim rogaliki na wierzch posypując orzechami lub cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz