środa, 27 maja 2015

Tort truskawkowy



Składniki na biszkopt:


  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy


Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy szklankę cukru i cukier waniliowy, ubijamy do rozpuszczenia  się cukrów.Dodajemy rozkłócone żółtka, lekko mieszamy.Stopniowo dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy w temperaturze ok. 150 stopni przez ok 45 minut. Studzimy.


Składniki na krem:


  • 1 litr śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 kg truskawek
  • 10 dag płatków migdałowych


Poncz:


  • 1 szklanka mocnej herbaty z cytryną
  • 3 łyżki spirytusu
  • 3 łyżeczki cukru



Wykonanie:

Schłodzoną śmietanę ubijamy,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz wcześniej rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody żelatynę. Biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część kładziemy na tortownicy i nasączamy ponczem.Następnie nakładamy część śmietany. Na śmietanę nakładamy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Zalewamy tężejącą galaretką. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Na galaretkę nakładamy drugą część śmietany. Na śmietanę nakładamy drugi nasączony biszkopt. Dekorujemy trzecią częścią śmietany,truskawkami i płatkami migdałowymi. Odstawiamy do stężenia.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz